luni, 1 iunie 2015

Rolul contabilităţii în cadrul întreprinderii

   De ce este importantă contabilitatea pentru o întreprindere?    

        Întreprinderea ocupă o pozitie centrală în societăţile contemporane. Ea este agentul care elaborează și distribuie produse materiale, efectuează prestări de servicii destinate să satisfacă nevoile economice individuale sau colective. Rolul său în viaţa economică și socială face ca, oricare ar fi natura sistemului în care își desfășoară activitatea cu atât mai mult în contextul unei economii de piață, ea trebuie să dea socoteală despre sine partenerilor săi, utilizatori interni sau externi ai informaţiei contabile. Instrumentul prin intermediul căruia entitatea informează mediul său despre ceea ce face, despre performanţele situaţiei financiare este contabilitatea.
    
       Cum pentru descrierea unei persoane se obișnuiește să se prezinte trăsăturile și dimensiunile care o caracterizează (înălţimea, greutatea, culoarea ochilor, a părului, maniera de a se îmbrăca, principalele trăsături de caracter), întreprinderea este descrisă de informaţii cifrice prin  intermediul conturilor. Datele oferite de contabilitate  constituie elementul esenţial de analiză și apreciere a situaţiei unui agent economic. În decursul timpului, contabilitatea a cunoscut o evoluţie conformă cu progresul tehnico-știinţific, urmărind să satisfacă mai bine cerinţele informaţionale ale unor categorii din ce în ce mai largi și mai relevate de utilizatori, crescând gradul de precizie și de semnificaţie al datelor oferite, evoluţie posibilă prin:
◆ folosirea unei terminologii exacte pentru înregistrarea și structurarea faptelor în conturi;
◆ organizarea conturilor ce corespunde cerinţelor interne ale controlului de gestiune și nevoilor externe de informare;
◆ exprimarea acestor conturi în unităţi monetare comparabile;
◆ respectarea anumitor principii contabile, care garantează sinceritatea informării.

     La nivelul unei întreprinderi, contabilitatea este cel mai important element al sistemului informational, deoarece:
◆ cele mai multe decizii la nivel microeconomic sunt luate pe baza informatiilor furnizate de contabilitate;
◆ permite managerilor și utilizatorilor externi de informaţii să aibă o imagine a întregii entităţi;
◆ realizează legătura cu celelalte componente ale sistemului informațional al întreprinderii, prin integrarea informațiilor privind aceste activități într-o bază comună.

Contabilitatea întreprinderii

      Aceasta este compusă din două subsiteme ale sistemului informațional contabil care diferă foarte mult intre ele.

       Conform Legii contabilităţii, contabilitatea financiară reprezintă un sistem de colectare, grupare, prelucrare și sistematizare a informaţiei privind existenţa și mișcarea activelor, a capitalului propriu, datoriilor, veniturilor și cheltuielilor în expresie valorică, pentru întocmirea rapoartelor financiare. Deci, contabilitatea financiară are ca obiectiv principal prezentarea unei imagini de ansamblu a activităţii entităţilor economice în decursul unei perioade de gestiune prin intermediul rapoartelor financiare. În același timp, ea are un rol dublu: pe plan extern reprezintă un instrument de comunicare financiară prin informaţiile prezentate utilizatorilor externi, iar pe plan intern reprezintă un instrument de gestiune pus la dispoziţia managerilor.

      Conform Legii contabilităţii, contabilitatea managerială reprezintă un sistem de colectare, prelucrare, pregătire și transmitere a informaţiei contabile pentru planificarea, calcularea costurilor, verificarea și analiza executării bugetelor, în scopul pregătirii rapoartelor interne pentru luarea deciziilor manageriale. Ea este un instrument de gestiune pus la dispoziţia administraţiei entităţii și a apărut ca o necesitate practică a managementului întreprinderii. Informaţiile propuse de contabilitatea managerială trebuie să respecte unele criterii:
◀ informaţia are valoare pentru manager dacă ea contribuie la reducerea incertitudinii (îndoielii) viitorului;
◀ informaţia suplimentară are valoare dacă aceasta poate afecta decizia respectivă;
◀ informaţia are valoare dacă ea contribuie la modificarea consecinţelor unei decizii.
         

     

Un comentariu:

  1. ai dreptate, contabilitatea joacă un rol foarte important în cadrul întreprinderilor

    RăspundețiȘtergere